Hjemmenett over fiber eller 5G?

Internettkapasitet blir stadig viktigere for familiene og hele befolkningen. Stadig flere er avhengig av de nye mulighetene som digitaliseringen gir. Hjemmekontor, spill, underholdning, helse og omsorg bare for å nevne noe i tillegg til alt det andre vi allerede bruker internett til.

Hjemmenett fiber eller 5G

Nå legges det gamle tele-kobbernettet ned, og da står man overfor ulike tilbud enten fra fiberaktører eller mobilaktører. Alle tilbyr høye hastigheter og valgfrihet på hvor mye internettkapasitet du kan kjøpe. Vi i Bergen Fiber tilbyr fiberbredbånd helt hjem til deg, og ønsker å fortelle litt om hva vi mener er viktig for deg som kunde å vurdere når du skal gjøre dette viktige valget for framtiden.

Bergen Fiber er en regional aktør som leverer den norske merkevaren Altibox, og er på den måten bergensernes eget fiberselskap. Vi har et hjerte for Bergen og Vestlandet, og strekker oss langt for å få fiberen helt frem. Bergen Fiber leverer fiber helt inn til huset, hvor hver kunde får en egen fiber uten å dele den med naboen.

I dag vet vi at behovet for internettkapasitet stadig stiger. Her har fiber en stor fordel. Selve kabelen har i grunn ingen begrensning på kapasiteten, ja – vi kan faktisk levere hele Norges datamengde over denne ene fiberen – om vi vil. Så om du har fiber-bredbånd inn til boligen din, er du sikret for fremtiden. Det er elektronikken som da må oppgraderes etter hvert som tiden går og kravet til kapasitet øker, mens kabelen er den samme.  Det er en stor oppgave bygge fiberinfrastruktur i Norge, og dette skjer nå – mange velger derfor å raskt takke ja til et tilbud om fiber for å være sikret inn i framtiden.

Det er også viktig å merke seg at Bergen Fiber sitt fiber-bredbånd leverer like mye kapasitet opp som ned – såkalt symmetrisk kapasitet. Dette er gunstig for videokonferanser, gaming og andre applikasjoner som krever høy opplastingskapasitet.

Dette må du tenke på når du velger

Med mange enheter tilkoblet nettet, blir det fort mye data som skal lastes ned og opp. En vanlig familie har gjerne mellom 15 og 20 enheter som er tilkoblet internett samtidig – har du talt enheter hjemme hos deg? Mange av enhetene er også veldig kraftige og kan ta imot store datamengder raskt om du som bruker ønsker det. Dette stiller store krav til bredbåndsnettet for at du skal oppleve et raskt og stabilt nett. Farten til et nett kan ofte sammenlignes med en bil – du har akselerasjon, som vi i nettsammenheng kaller «responstid» – hvor raskt starter nedlastingen? Og så har du toppfarten, som vi jo aldri får testet på bilen i Norge, men som i nettsammenheng handler om hvor fort hele datamengden er overført feilfritt. For at du skal være fornøyd må begge kategoriene levere det du forventer – å se et roterende timeglass er dårlig underholdning 😊

Ytre omstendigheter, som avstand til basestasjoner, kan påvirke overføringskvaliteten på bredbåndet ditt dersom du velger en 5G-løsning. Det samme gjelder kapasiteten fordi den vil være delt mellom et varierende antall brukere i området – eller lenger ute i nettet. Det er derfor viktig å tenke på om du har behov for stabilt høy datakapasitet både ned til deg og opp fra deg.

Videre er det like viktig i forbindelse med bredbånd som andre ting du kjøper, at du velger en leverandør som har andre fornøyde kunder. For å se en uavhengig vurdering av kundetilfredsheten hos de forskjellige tilbyderne, kan du følge denne linken (Bergen Fiber er under merkevaren «Altibox»): «EPSI».

Vi har laget en enkel sammenstilling av fiberbredbånd fra Bergen Fiber vs. hjemmenett via 5G:

  Deles kapasiteten med andre brukere? Varierer tilbudet ut fra avstand til leverandørens antenner Har du like mye datakapasitet ned som opp?
Bergen Fiber Nei Nei Ja
Hjemmenett 5G Ja Ja Nei

Så har vi satt opp en enkel sammenstilling som viser databehovet ved forskjellige aktiviteter:

  Surfing Streaming Videokonferanse Backup Gaming Kontor/skole
Ned (til deg) Høyt behov Høyt behov Høyt behov Lavt behov Høyt behov for nedlastingshastighet samt lav responstid Høyt behov
Opp (fra deg) Lavt behov Lavt behov Høyt behov Høyt behov Høyt behov for opplastingshastighet samt lav responstid Høyt behov