Lynraskt internett som bare funker

Fremtiden er spennende, og vi lar oss alle rive med av roboter, førerløse biler og fjernkirurgi. Men når alt kommer til stykket, bruker de fleste av oss internett til hverdagslige ting som å se film, høre på musikk, game og holde kontakten med familie og venner. Det viktigste for de fleste er at internett bare funker i hverdagen, og da er ikke fremtidsvisjoner så viktige.

https://bergenfiber.no/wp-content/uploads/2023/03/fasett-lineowren-4575-980x438.jpg

Å navigere seg i fiber- og 5G-jungelen kan være utfordrende. Det er mange meninger og myter om hva som er mest fremtidsrettet. Vi hører ofte at det 5G som tar oss inn i fremtiden. Dette er sant dersom man tenker på hvordan 5G kan muliggjøre bruk av ny teknologi – for eksempel innen helse- og transportsektoren. Men dersom du for øyeblikket har fiber i hjemmet ditt, vil ikke 5G gi deg noen ekstraordinære fordeler. Snarere tvert i mot. 5G er bra dersom du er på farten, eller dersom du bor et sted hvor det ikke er utbygget for fiberkabler.

For å velge hva som passer best til ditt hjem og dine behov, er det viktig å forstå forskjellen mellom fiber og 5G. Med fiber får du internett med uendelig kapasitet. 5G er avhengig av basestasjoner med fibertilgang, og vil ikke fungerer uten fiber.

Fiber gir lynraskt internett uten forstyrrelser

Både fiber og 5G er fremtiden, og det finnes fordeler med begge løsninger. Med fiber får du egen fiberkabel helt hjem, og du slipper å dele kapasiteten med andre brukere. Dette gir lynrask hastighet på både opp- og nedlasting, og svært høy stabilitet. Med fiber vil du aldri ha problemer med å få raskt nett til mange enheter samtidig – perfekt dersom flere i familien strømmer filmer og serier samtidig. 73 prosent av norske husholdninger har i dag tilgang til fiber. Dersom det allerede finnes fiberkabler der du bor, eller det er mulighet for å få det, er fiber uten tvil det beste valget.

5G – Perfekt på farten

Dersom fiber ikke er mulig der du bor, er 5G et godt alternativ. 5G står for femte generasjon mobilteknologi, og gir oss mulighet til å levere bredbånd med høy hastighet og høy kapasitet via mobilnettet. 5G er ti ganger raskere enn 4G, noe som gir færre avbrytelser og bedre bildekvalitet når du ser på video. Signalene som 5G-mastene sender ut kommer fra fiberkabler, og disse fibersignalene blir deretter gjort om til radiosignaler. Det som skiller fiber fra 5G er om internettsignalet kommer til huset ditt via kabel eller trådløst.

Hvilke internettløsning du ønsker å velge, er selvsagt helt opp til deg. Men dersom du har mulighet for fiberbredbånd, er det dette som gir det beste, raskeste og mest stabile internettet for de aller fleste .