Massiv datatrafikkøkning gjør at flere etterspør raskere og mer stabile internettlinjer

Nå opplever mange at internettlinjen deres ikke lenger er stabil eller rask nok. Heldigvis kan løsningen være rett utenfor døren din.

Fra sitt hjemmekontor har administrerende direktør i Bergen Fiber, Tore Nyhammer, full kontroll på datatrafikken i Bergen. Den siste tiden har vist at datatrafikken har skutt i været.

– Da Norge stengte ned i mars, økte datatrafikken med 150 prosent. Det er var da like mye datatrafikk på dagtid som det pleier å være på kvelden. Grunnen er at unge er hjemme fra skole og foreldre jobber hjemmefra. Når hele husstanden er koblet til nettet og enten ser på video eller har videokonferanse, øker datatrafikken drastisk og mange vil slite med kapasiteten. Da får folk en aha-opplevelse. Den linjen som tidligere var rask, er ikke lenger rask nok, forteller Nyhammer på krystallklar video fra hjemmekontoret hans.

Tore Nyhammer. Foto: Joakim Birkeland

Den raskeste internettlinjen

Problemet med tekniske løsninger er paradoksalt nok at de ofte blir for tekniske til å forstå for de fleste av oss. Mange er ikke klar over forskjellen på de ulike internettløsningene og hva som er rask internettlinje. Nyhammer understreker at det er fiber som leverer den høyeste hastigheten og den mest stabile linjen.

– Til forskjell fra ADSL der datatrafikken går i en kobberledning, er det lys i en fiberkabel som frakter data. Fordelen med det er at selve kabelen ikke har noen begrensning på hastigheten. Har du fiber inn til boligen din, er du sikret for fremtiden, sier Nyhammer. Hvor stor hastighet du kan få, avgjøres av det svakeste leddet. En del løsninger leverer fiber et stykke, men har en trådløs løsning siste veien inn til huset. Da har du ikke fiber hele veien, og det kan bli problematisk, ifølge Nyhammer:

– Det skal ikke mye til før en trådløs løsning kneler når datatrafikken øker så mye som vi har sett den siste tiden

Fiber fra Bergen Fiber blir gravd ned i bakken. Det gjør fibernettverket trygt mot for eksempel uvær. Foto: Joakim Birkeland

Kan kobles opp på noen timer

I 13 år har Bergen Fiber bygget opp sine egne, sikre og lynraske internettlinjer i Bergen og i kommunene rundt. Mange er ikke klar over det, men rett utenfor døren din kan det ligge fiberkabler klare til å kobles til.

– Det er stor sjanse for at det er fiber i nærheten av deg. For mange kan det haste med å få koblet seg på. Den gode nyheten er at det kan vi hjelpe med, og ofte raskere enn du tror, sier Nyhammer.

Om alt ligger til rette, er det gjort på noen timer.

Lurer du på om du kan få fiber kjapt? Ring Bergen Fiber:
55 12 70 60 (åpningstider mandag-fredag, 08-16)

Du kan også sende SMS med kodeord BFIBER til 2173.

– Vi hadde nylig en kunde som ønsket å gå fra ADSL til fiber. Det viste seg at fiberlinjen vår lå rett utenfor. Vi sendte en montør, og etter kort tid hadde kunden fått lynrask fiber i hus.

Bor du et stykke unna nærmeste fiberkabel, er det også mulig å få trukket fiber inn til deg, men det vil ta lenger tid.

– Vi strekker oss langt for å få fiberen helt frem til deg, og i noen tilfeller må vi grave oss frem. Da tar det litt lenger tid. Derfor er det viktig å komme i gang med prosessen, råder Nyhammer.

Slike fiber-tamper fra Bergen Fiber finnes det mange av. Kanskje har du en like utenfor deg? Da er det fort gjort å koble seg på. Foto: Joakim Birkeland.

Fiberkundene slapper av

Mens mange sliter med internettlinjene sine i disse dagene, kan Nyhammer konstatere at deres linjer fungerer som de skal.

– Det er kjekt å se at måten vi har bygget fibernettverket fungerer som det skal. Der vi ser at trafikkøkningen er enorm, for eksempel mellom Sotra og Bergen, setter vi inn tiltak. Datatrafikken har mer enn doblet seg, men vi har kapasitet til det.

Det er ikke bare på internettlinjene Bergen Fiber har kapasitet.

– Vi er indirekte eid av innbyggerne gjennom kommunalt eierskap og vi bryr oss derfor ekstra om regionen. Derfor setter vi inn ekstra krefter for å hjelpe folk til å få et internett som takler dagens utfordringer. Vi har masse kapasitet, så om du sliter skal vi hjelpe deg så godt vi kan, avslutter Nyhammer.