Mange tusen vestlendinger står i fare for å miste tilgang til internett

Hver dag forsvinner internettlinjer i Bergen og omegnskommunene. Grunnen er at kobbernettet stenges ned. Innen 2023 skal det være helt borte. Heldigvis kan løsningen finnes rett utenfor døren din.

– Det er ikke alle som er klar over, eller bryr seg om, hva slags ledninger som bringer internett til boligen din. Det eneste som betyr noe er at det virker.

Tore Nyhammer i Bergen Fiber forteller at mange tusen vestlendinger pr. i dag er koblet til internett via kobbernettet, bedre kjent som ADSL. Denne løsning er i full gang med å avvikles.

– Noen venter til de er nødt til å bytte og risikerer lange ventetider, andre er i forkant og bytter i tide.
Men hva skal du bytte til, og hvem skal levere det til deg?

Fiber i hus

På toppen av Grønnlien med utsikt over Bergensdalen, bor Thomas Erstad Pettersen sammen med konen Elisabeth-Marie Berg Pettersen og deres sønn på fem år. Etter flere år med kobber, bestemte de seg for å bytte til en internettlinje som var klar for fremtiden.

Jakten på en bedre internettlinje ble satt i gang.

Med bakgrunn fra telekom, er både interessen og kunnskapsnivået til Pettersen høyere enn hos de fleste når det kommer til telefon- og internett. Han satte seg nøye inn i tilbudene fra de ulike aktørene.

Thomas Erstad Pettersen er godt fornøyd med å gå fra kobber til fiber fra Bergen Fiber. Foto: Schibsted Partnerstudio

Det var flere forhold som avgjorde at Pettersen valgte Bergen Fiber:

– Det viste seg at Bergen Fiber var de eneste som leverte fiber helt inn til huset. Andre aktører leverte fiber frem til et punkt, men tok den siste delen gjennom kobber eller med en trådløs løsning. Da er det ikke fiber hele veien, og det siste svakeste leddet bryter hele kjeden med fiberen. Rådet mitt er å sette seg godt inn i hva tilbudet innebærer.

Da kontrakten var underskrevet, begynte Bergen Fiber å trekke fiberkabelen frem til huset. Etter noen måneder var fiberen endelig i hus, og familien har ikke sett seg tilbake.

Kortreist fiber

Tore Nyhammer, administrerende direktør i Bergen Fiber, er glad for at Pettersen er fornøyd. Han skuer ut over hjembyen sin og vet at mange burde gjøre som Pettersen. Nyhammer er opptatt av å informere om at kobbernettet legges ned, for han vet at det er mange som ikke er klar over hva det innebærer.

– Det er viktig at vestlendingene får med seg dette, for du og naboen kan komme i en situasjon der dere står uten internett. Det kan være et komplisert valg å finne riktig internettlinje, og mange kan ende opp med en kostbar og dårligere løsning enn de hadde.

Som Bergens egen fiberleverandør, indirekte eid av innbyggerne gjennom kommunalt eierskap, bryr Bergen Fiber seg ekstra om regionen.

– Vi er en lokal aktør som er eid av det offentlige, og er på den måten bergensernes eget fiberselskap. Vi har et hjerte for Bergen og Vestlandet. Vi kjenner hvert smitt og smau, og det er kort vei til beslutningene. Det er derfor vi strekker oss langt for å få fiberen helt frem – selv om det kanskje koster litt, sier han.

Han advarer mot å vente for lenge med å ta beslutningen for hvilken internettlinje du skal velge.

– Hvis alle venter med å bytte til de absolutt må, kan du ende opp med å være uten internett i minst et halvt år. Det tar tid å grave fiber. Internettilkobling er blitt like viktig som vann og strøm. Du er hjelpeløs uten.

Fremtidens tjenester krever enda mer av internettlinjen

Nyhammer snakker om gamle reklamer som bommet totalt på fremtidsspådommene. Det ble hevdet at du aldri ville trenge raskere internettlinje enn ISDN (tidlig og treg internettilkobling).

– Nå vet vi at det ikke er en grense for hvor rask internettlinje du kan trenge. Det er fordelen med fiber. Selve kabelen har i grunn ingen begrensning på hastigheten. Har du fiber inn til boligen din, er du sikret for fremtiden.

En viktig ting å se på er opplastingshastigheten. For det er ikke slik at du bare laster ting ned fra nettet. Stadig mer lastes opp.

– Nå skal alt opp i skyen. Vi lagrer ikke ting lokalt lenger, men tar backup og laster opp bilder til skylagringstjenester. Det krever et helt annet nett enn før. Med fiber går det like fort opp som ned.

Tore Nyhammer ser på neste utbygging Foto: Helge Hansen

Unge krever mer

Gaming er av tjenestene som kommer til å kreve stadig mer av internettlinjen. Som tidligere gamer, kjenner Nyhammer godt til hvor viktig det er at spillene flyter og at det ikke blir hakking midt i spillingen.

– Jeg var med i gamingmiljøet og spilte i bedriftsligaen. Så jeg vet godt hvor plagsomt det er om ikke internettlinjen er rask nok.

Fremtidens gaming ser ut til å bli over nettet der store datamaskiner sørger for datakraften for spillene, og internettlinjen er kontakten. Det krever raske linjer.

– Spillindustrien er gigantisk, større enn både musikk- og filmindustrien til sammen. Jeg tror spillingen kommer til å drive kravene om raskt internett fremover, og det vil ikke kobber kunne følge med på. Har du noen i hus som liker å spille, er du nødt til å ha en rask linje.

Alt på nett

Hjemme hos Pettersen er alt er koblet til internett. Men de smarte løsningene kommer først til synet om du studerer hjemmet nøye. Diskret plassert på en bokhylle står noe som likner på en pingpongball. Men ballen er stappfull av teknologi, og trives best med (advarsel: nerde-vits) lav ping.

– Denne registrerer alt fra lys, bevegelse og temperatur og kan programmeres slik at lyset i stuen går på når enten dagslyset blir svakere, eller noen kommer inn i rommet, forklarer Pettersen.

Det meste er på nett i boligen til Pettersen. Denne lille dingsen måler bevegelse, lys og temperatur og stiller inn ovner og lys etter det. Foto: Schibsted Partnerstudio

Med mange enheter tilkoblet nettet, blir det fort mye data som skal lastes ned og opp. En kjapp opptelling ender på et sted mellom 15 og 20 enheter som er tilkoblet internett.

– Jeg har aldri opplevd problemer med hastighet selv med alle disse enhetene tilkoblet. Vi streamer også alt av TV og filmer uten å oppleve noe form for hakking eller dårlig kvalitet.
Med det aller meste koblet til internett og gjort digitalt, er det lite med ledninger eller analoge tilsnitt hos familien Pettersen. Bortsett fra en ting som står og troner i stuen – platespilleren.

– Når jeg skal lytte på musikk foretrekker jeg analog lyd. Da blir det gjerne en LP med Iver Kleive og Knut Reiersrud eller Pink Floyd, forteller Pettersen og legger til:

– Det er ikke alt som er bedre digitalt.