Et glimt av den digitale fremtiden

Velkommen til en ny verden med hjemmekontor, hjemmeundervisning, virtuelle bursdager og andre sosiale aktiviteter. Korona-krisen har på mange måter gitt oss et lite glimt av hvordan den digitale utviklingen skaper nye brukermønstre. Og nye muligheter basert på robuste og stabile nettverk.

Grovt sett kan vi se tilbake på 20 år med to ‘sidestilte’ nettverks-teknologier; Wi-Fi og mobilnett. I dag er vi kommet så langt at det ikke lenger er en diskusjon om hastighet, men snarere om stabilitet. Den siste generasjonen av begge teknologier, Wi-Fi 6 og 5G, så dagens lys i 2019, men det nye mobilnettet 5G er fortsatt ikke implementert i stor grad.

Store utstyrsleverandører ser på Wi-Fi 6 og 5G som komplementære teknologier

Både 5G og Wi-Fi 6 er bygget fra det samme fundamentet, og vil sameksistere for å støtte ulike behov. Wi-Fi 6 vil fortsatt være aksess-valget for innendørs-nettverk, mens 5G blir utendørs-nettverket. Verdt å vite er nok at Wi-Fi 6 i realiteten er her allerede, mens 5G ikke er relevant for de aller fleste før om et par tre år.
Vi tør også å hevde at Wi-Fi 6 fortsatt vil være den mest pålitelige og kostnadseffektive tilgangsteknologien for et bredere spekter av brukstilfeller. Wi-Fi 6 har bedre teknologisk kapasitet, og vil få stor innvirkning på den digitale transformasjonen i flere bransjer de neste tre årene.

Åtte av 10 bedrifter har nå innført hjemmekontor

Når åtte av ti bedrifter ifølge VG har innført hjemmekontor, tvinges de fleste til en arbeidsdag uten mulighet for fysisk interaksjon med sine kolleger. For at disse bedriftene effektivt skal kunne gjennomføre relevant møtevirksomhet, som kritiske suksessfaktorer for å holde hjulene i gang med de ansatte på hjemmekontor, er nettverket viktig. Både hjemme hos de ansatte og på jobben.
Med dagens teknologiske løsninger er det fullt mulig å gjennomføre de aller fleste former for møtevirksomhet minst like effektivt i virtuelle kanaler, som i det tradisjonelle møterommet.

IoT – tingenes internett krever kapasitet

Vi hørte nylig et eksempel fra en husholdning der kapasitetsbehovet var doblet, selv etter at barna hadde flyttet ut. Det viste seg at den siste måneden hadde over 60 ulike enheter vært på Wi-Fi-hjemmenettet. ‘Internet of Things’ eller Tingenes Internet betyr at stadig flere av tingene vi har hjemme er koplet til internett. Støvsugere, belysning, alarm, PC, nettbrett, smart-telefoner, radio og TV.

Alt smelter sammen

Teknologi-konvergens handler om at ulike typer teknologier smelter sammen. Et eksempel er mobiltelefoner, noen ganger kalt smarttelefoner, der enheten ikke bare kan ringe og motta samtaler, men også ta bilder, spille av musikk, koble opp mot internett, GPS og kartfunksjoner. Når alt dette smelter sammen er resultatet bedre brukeropplevelse og sømløshet. For dem av dere som er kjent med Maslows behovshierarki, kan man litt humoristisk si at digitaliseringen har introdusert to nye former for grunnleggende behov i tilværelsen; Wi-Fi og batterikapasitet.

Wi-Fi 6 vs 5G

Fordeler med Wi-Fi 6

– Kostnadsfordeler

– Enkelt å oppgradere

– PC’er er ikke på 5G

– Nye muligheter

– Bredere spektrum – tåler parallellitet

 

Fordeler med 5G

– Enorme hastigheter

– Skivedelte nettverk

– Garantert tjenestekvalitet

– «IoT» – alt er koplet til alt

– Full utnyttelse av AR og VR

Om ikke lenge er skikkelig fiber like viktig som innlagt strøm

Om kort tid vil en lang rekke muligheter innen helse, omsorg, arbeid, skole, transport og energi basere seg på fiberteknologi. Da er det viktig at dere har skikkelig fiber. Fiber gir deg nær ubegrenset kapasitet og hastighet. Den gir også overlegen stabilitet fordi du deler ikke fiberen med andre.
I 13 år har Bergen Fiber bygget opp sine egne, sikre og lynraske internettlinjer i Bergen og i kommunene rundt. Mange er ikke klar over det, men rett utenfor døren din kan det ligge fiberkabler klare til å kobles til. Om alt ligger til rette, kan vi kople opp på noen timer.