Slik sikrer du god wifi i julen 🎄

I julen er mange samlet under samme tak, og da vil også antall enheter som kobles til nettet øke. Men visste du at også julelys kan true surfingen?

Foto: Adobe Express

Alle vil ha godt trådløst nett i hjemmet, og kanskje spesielt i julen, når svigers er på besøk, når alle vil se ulik underholdning samtidig, og når mange ekstra gjenstander og duppeditter er på nett.

For eksempel har stadig flere nordmenn nå kunstige juletrær med LED-belysning. Det du kanskje ikke visste, er at julelys av denne typen også kan påvirke det trådløse nettverket ditt. Ifølge det britiske post- og teletilsynet Ofcom er det ikke selve lyspærene, men strømforsyningen som kan skape problemer for wifi-signalene.

Så dersom du ikke ønsker å sette julestemningen på prøve, er det anbefalt å plassere routeren et godt stykke fra juletrebelysning og andre elektriske apparater. Juletre og router bør ha godt med luft mellom seg, skriver Aftenposten.

Pass på at juletreet ikke er plassert rett foran eller inntil routeren. Om nødvendig, vurder å flytte routeren til et mer sentralt og åpent sted for å opprettholde en stabil og sterk internettforbindelse.

Julelys er kanskje det koseligste som kan sette en stopper for surfingen, men langt fra det eneste.

Tips og hjelp til bedre trådløst nett

Her finner du noen enkle grep du selv kan ta for å få bedre trådløst nett hjemme:

👉 Sjekk hastigheten din

Hvis du har bestilt 1000/1000 Mbps, vil reell hastighet ut fra hjemmesentral være maksimalt 920 til 960 Mbps på grunn av tekniske begrensninger på nettverksutstyr utenfor ditt hjem, men båndbredde opp til 500/500 Mbps skal kunne måles ganske nøyaktig. Test selv med Altibox-speedometeret, men husk at du må ha kablet tilkobling for at resultatet skal være reelt.

👉 Restart nettverket ditt

I likhet med datamaskinen og mobiltelefonen din, har også routeren godt av en omstart innimellom. Slå av hjemmesentralen og eventuelle signalforsterkere, vent i 10 sekunder, og slå på igjen. For å være trygg på at alt er oppdatert, kan du slå av og på alt utstyr som er koblet på nett hjemme.

👉 Sett boksen på riktig sted

Det trådløse signalet fra hjemmesentralen blir svakere når det passerer gjennom vegger, etasjeskillere, mur, stein, møbler og andre gjenstander på vei til pc-en, nettbrettet eller mobilen din. Derfor bør du sette din egne trådløse ruter på et åpent sted i huset. Selve hjemmesentralen må ikke flyttes.

Sjekk selv: Ta med deg nettbrett eller mobil og test hastigheten rett ved hjemmesentralen eller din trådløse ruter. Hvis resultatet nå er mye bedre, betyr det at du må fjerne hindringer eller sette inn signalforsterkere for å få like god dekning i hele huset.

👉 Ikke koble alt opp trådløst

Du bruker mer av den trådløse kapasiteten for hver mobil, datamaskin, nettbrett og spillkonsoll du kobler til nettverket. Husk at spill-pc og Xbox fungerer mye bedre med kabel, samtidig som det trådløse nettverket blir kjappere uten spilltrafikken.

👉 Har du gammelt nettverksutstyr?

Er nettbrettet ditt mer enn fem år gammelt?
Har du en gammel ruter/switch koblet til hjemmesentralen?
Har du en gammel pc som er treg til oppgaver uten internett?
Eldre datautstyr støtter ikke alltid de høyeste hastighetene vi kan by på. Sjekk derfor om pc-en, mobilen eller nettbrettet ditt har begrensinger i forhold til å utnytte hastigheten.

Har du en eldre hjemmesentral? Sjekk brukerveiledningen her.
PS: Hvis du kjøper utstyr fra andre enn Altibox, bør du se etter AX-betegnelse (nettverksstandard Wifi 6).

👉 Velg riktig nett: 2,4 eller 5 GHz?

Mens 2,4 GHz-nettet har best dekning, har 5 GHz-nettet høyest hastighet. Les mer om hastighet og dekning.

Under wifi-innstillinger på Mine sider kan du slå sammen nettverkene, så får du automatisk det nettverket som gir best dekning akkurat der du befinner deg.